Zálohování mac booku přes time machine

Zálohování mac booku přes time machine

I když většinu dat uživatelé macu s operačním systémem OS X mají zálohovaná na iCloudu, je někdy potřeba provést zálohu mac booku. Systém OS X má na zálohování výbornou aplikaci time machine. Zálohovat je možné na externí disk připojený přes USB, thunderbolt nebo time capsule. Time machine dnes již případně podporuje i většina NASů.

Na internetu koluje plno návodů, jak zálohovat na jakýkoliv externí disk lokální nebo síťový. Mac je standardně nepodporuje, ale dá se to obejít. To však silně nedoporučujeme, protože to je zároveň i způsob, jak o data přijít!

Aplikace Time machine je navržena a funguje spolehlivě jen na HFS+ (ať už přes síť nebo lokálně). Je to kvůli atributům a timestampům, které používá. Pokud se rozhodí metadata, což je více než pravděpodobné, tak zálohu už neobnovíte.

Konfigurace Time Machine je jednoduchá, jako ostatně vše na Macu.

V nastavení spustíme aplikace Time Machine. Zvolíme přidat zálohovací disk, případně úložiště, kam budeme zálohovat. Doporučujeme zaškrtnout šifrování, ať máme zálohy chráněné stejně jako data v macu. Zvolte minimálně 24místné heslo, nebo případně náhodně vygenerované. Jakmile máte nastaven prostor pro zálohování, stačí Time Machine přepínačem zapnout a systém se již sám stará o zálohy kdykoliv se připojíte k cílovému úložišti. Pokud bude úložiště připojeno stále, mac bude provádět zálohy každou hodinu.

 

Snímek obrazovky 2016-06-29 v 13.07.51

 

 

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website