TOUGH Switch PoE napájení UniFi a AP Mikrotik

TOUGH Switch PoE napájení UniFi a AP Mikrotik

TOUGH Switch PoE napájení UniFi a AP Mikrotik

 

U jednoho zákazníka byla neodborně nainstalovaná wifi síť, respektive instalatér využil takové domácí řešení. Pokrytí budovy o cca 100 lidech sice bylo profesionálními AP UniFi, ale ke každému AP použili externí napájení přes PoE adaptéry. Kvůli šesti AP vytvořily adaptéry změť kabelů, jelikož zdroje nelze jednoduše někam umístit. Dále switch za 200 korun nebyl schopen data bezchybně přenášet a věčně byl zaseknutý. Často navíc docházelo k výpadkům sítě z důvodu vykopnutého kabelu nebo zaseknutí switche.

Nepřehledná kabeláž nikomu moc nevadila, jelikož se jednalo o technickou místnost. Majitel objektu ale chtěl místnost využít jako kancelář, a změť kabelů tam již neměla co dělat. Proto jsme jako řešení zvolili napájení AP UniFi přes switch s PoE a využili osvědčený switch TOUGH PoE s osmi porty od společnosti Ubiquiti Networks.

Ubiquiti TOUGHSwitch PoE je switch s osmi gigabitovými porty, všechny podporují napájení na 24 nebo 48 V. Switch je managementovatelný a má vlastní port 100mbit pro management, který má vlastní chipset. Díky tomu funguje i v případě výpadku všech osmi portů.

Zobrazení statistik switche na jednotlivých portech

Webové rozhraní má promyšlené do posledního detailu, jak ukazuje například obrázek zdánlivé fotky switche, která zobrazuje aktuální stav led diod na jednotlivých portech (aktivace portu, rychlost ethernetu, napětí na ethernetu). Každý port si pro lepší přehlednost můžeme pojmenovat dle své sítě. Switch také monitoruje statistiky, jako je množství přenesených dat na jednotlivých portech a počet chybových paketů. U správně konfigurované a zapojené sítě musí být samozřejmě nulová chybovost.

Velice zajímavou funkcí je watchdog. Jedná se o funkci, která v nastaveném intervalu pinguje na portu dané zařízení, a v případě nedostupnosti po určitou dobu vypne na portu napájení, čímž koncové zařízení restartuje. Je nutné dávat na tuto funkci pozor při upgrade firmwaru na koncových zařízeních, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím restartu.

Switch samozřejmě podporuje VLANy. VLANy se nastavují přes jednoduchou tabulku, kde si u každého VLANu nastavíme porty, které do dané sítě patří. U každého portu si nastavíme, jestli je tagovaný, netagovaný nebo zda je vůbec povolen. U každého portu si také nastavujeme příslušné napětí na portu, rychlost, zda bude na portu watchdog (to lze samozřejmě pouze pokud máme na portu nastaveno PoE, Spanning Tree Protocol) a v neposlední řadě, zda bude port logován.

Ukázka nastavení jednotlivých portů na switchy

Pokud hledáte 1Gbps managementovaný switch s PoE, je toto Vaše volba. Switch je spolehlivý, nikdy se nám nestalo, že by spadl, či se jen zasekl a používáme jej už asi půl roku v několika budovách, kde nestačí 100Mbps ethernet a je potřeba AP napájet přes PoE.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website