Aktualizace, upgrade firmware serveru Dell PowerEdge T620

Aktualizace, upgrade firmware serveru Dell PowerEdge T620

Z neznámého důvodu jednou za měsíc padal server Dell PowerEdge T620. Jednoduchá úloha jej byla vytížila na 100 %. Po ukončení úlohy server zahltila hned další. Restart nepomáhal, pouze vypnutí a zapnutí serveru. Server běžel po tomto úkonu zhruba měsíc bez jakýchkoliv problémů, poté se zase závada opakovala.

Chtěli jsme najít příčinu závady, proto jsme provedli všechny hardwarové testy, které ale ukazovaly, že server je v pořádku. Pro jistotu jsme zaktualizovali bios, firmware, drivery včetně operačního systému windows server 2012 R2. A od té doby server běží bez problémů.

Zjednodušený postup upgrade serveru Dell PowerEdge T620:

Nejprve jsme zjistili konfiguraci serveru Dell PowerEdge T620, abychom věděli, jak postupovat. Hlavně nás zajímala licence iDracu (vzdálená správa serverů). Bohužel licence iDRAC byla ta nejnižší, která může být, a ta neumožňovala vzdáleně se připojit a provést upgrade. Další možností by bylo připojení KVM IP switche, ale ten také u serveru nebyl.

Proto byla nutná osobní návštěva a upgrade provést na místě. Server Dell PowerEdge T620 bylo nutné odstavit a několikrát jej restartovat, což zabralo téměř dvě hodiny.

Upgrade byl jednoduchý, jelikož ho má Dell dobře vymyšlený a v podstatě server Dell PowerEdge T620 za vás udělá vše sám. Stačí po spuštění přejít přes klávesu F11 do LifeCycle a tam zadat ftp.dell.com repository. Odtud si pak již systém sám natáhne aktuální firmware a aktualizuje se. Server neaktuální firmware označí sám, takže pouze odznačíme, co aktualizovat nechceme.

LifeCycle Controller

Menu – Lifecycle Controlleru

Některé aktualizace se nezdařily hned napoprvé, protože nešlo upgradovat přímo na poslední verzi. Upgradovat jde totiž pouze postupně po jednotlivých verzích. Úspěchu jsme dosáhli po několika restartech a následném opakování aktualizace. Jen ethernet bylo lepší aktualizovat přímo z operačního systému Windows, jelikož u něj byla možnost přejít rovnou na poslední verzi a vyhnuli jsme se opakovaným restartům.

upgrade firmaware serveru dell PowerEdge

upgrade firmaware serveru dell PowerEdge

Nakonec všude naběhly poslední verze a od té doby je server stabilní.

A návod na aktualizace ovladače chipsetu a PERCu v operačním systému? Ten bude zase příště.

Server Dell PowerEdge T620

Dell PowerEdge T620

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website